Distribuční

Značky

Balkánské ovocné destiláty - rakije, patří obecně ke světové špičce. Je to dáno dlouhodobou tradicí a kvalitou ovoce. Vrchol pak představují srbské, které si vám dovolujeme nabídnout. Navštívili jsme devět destilérek, z nichž jsme vybrali produkty dvou nejlepších. Výběr byl hodně těžký a náročný. Likérka Aleksić, střední oblast Srbska, je suverén ve slivovici a jejich 9 ti letá je fenomenální. Skvělý zážitek, který vám upraví názor, jak může chutnat dlouho zrající slivovice. S kamarádem Petrem, který komunikuje Srbsky, nás fascinoval dech tradice a pohostinnost místních. Je nepředstavitelné, aby sudy na zrání byly třeba z Francie. Předkové přece používali místní dub odrůdy Kitnjak ze severní strany pohoří hory Mitroc, síla stěny 52 mm. "Sorry, jinak to nejde" citát majitele Aleksiće. Od stejné firmy nabízíme skvělou hruškovici Vilijamovku, kdoulovici a 3 letou slivku. Stojí za to.
Druhá firma, která nás učarovala je Hubertus, v blízkosti města Kikinda u hranic s Rumunskem. Dostali nás svými barriquemi, především 5-ti letou jablkovicí a čtyřletou kdoulovicí. Kdoulovice je fakt originální a žasli jsme co dokáží sudy s jablkovicí. Proč trhat pracně jablka, když si je mohu v klidu nalít - komentář Petra. Příště od nich dovezeme hruškovici, která získala letos světové prvenství v Bruselu.
Co závěrem. Jsme likérka, která stojí za svými produkty a stejný pocit jsem měl u lidí v Srbsku. Naši odběratelé nás tlačili, abychom svoje portfolio rozšířili o kvalitní destiláty. Zvažovali jsme vlastní produkci, ale po zkušenosti ze Srbska bych se musel cítit jak Korejec vyrábějící Plzeňský ležák. A to nechci.


Distillery

Aleksić

Pálenice Aleksic Prvi d.o.o. se nachází v jedné z nejznámějších ovocnářských oblastí, která má výjimečné přírodní podmínky pro pěstování ovoce. V srdci Šumadije na svazích hory Kotlenik ve vesnici Guberevac má pálenice vlastní ovocné sady na ploše 10 hektarů, zde jsou zachovány staré původní odrůdy švestek Crvena ranka, Pozegaca a dlouhá Ranica. Tyto odrůdy švestek dodávají vonné tóny příběhové slivovici Gružanska Zlatna Nit. Pod značkou GRUŽANSKA ZLATNA NIT vyrábí pálenice pálenky rychlým kvašením a frakční destilaci z pečlivě vybraných nejkvalitnějších zralých švestek, kdoulí nebo hrušek odrůdy Williams. Stařeny jsou v dubových sudech.

//apicor.cz/wp-content/uploads/2019/11/aleksic.png

Destilerija

HUBERT 1924

V severním Banátu, nad poli Kikindy, vypráví vítr příběh Banátského Velkého Sela, vesnice ležící na sudech brandy. Již v roce 1924, kdy se vesnice jmenovala Hubert, se kolem ní nesla vůně lahodné pálenky. Už místní starodávní pěvci věděli, že dobrou pálenku není snadné vyrobit. Ještě těžší je vyprávět její příběh, protože příběhy se vyprávějí s jinými nápoji a během krátkého přípitku pálenkou se toho poví jen málo. Asi kvůli této tiché moudrosti se všechny radosti a smutky, veškerá hořkost, žluč a med, mládí i stáří, rozloučení i svatby, slévají v pálence.

//apicor.cz/wp-content/uploads/2019/11/hubert.png